Via het in Duitsland gevestigde SellaBand kunnen beginnende bands en solisten hun muziek legaal verspreiden door middel van een soort aandelensysteem. Fans ('believers') kunnen aandelen van 10 dollar aanschaffen. Als hun favoriet voldoende geld heeft binnengehaald (50.000 dollar), kan deze een professionele plaatopname laten maken, verspreiden en promoten.

Verdeling

Op Amazon.com zal SellaBand een eigen winkel krijgen, zo bericht de Guardian. Albums worden via de Britse Amazon-site verkocht voor zo'n 12 euro. Daarnaast zal Amazon succesvolle bands die meer dan 35.000 dollar aan aandelen binnenhalen extra gaan promoten. Alle inkomsten via de overeenkomst met Amazon zullen worden verdeeld tussen artiesten, SellaBand en de fans.

Artiesten ontvangen een derde van de inkomsten van reclame op hun profielsite en 60 procent van eventuele cd-verkoop. Een jaar na de releasedatum van het album krijgen zij de rechten hierop terug. SellaBand verdient aan de advertenties, sponsoring en de rente op de 'aandelen'.

Drempel

Sinds de oprichting in augustus 2006 hebben 6.000 bands zich bij SellaBand aangesloten. Inmiddels hebben elf bands de drempel gehaald, waarvan er drie een plaat hebben gemaakt. De Groningse gothicband Nemesea bereikte eind vorig jaar als eerste de 50.000 dollargrens. SellaBand is opgericht door de Nederlanders Pim Betist, Johan Vosmeijer en Dagmar Heijmans. Beide laatstgenoemden werkten eerder bij Columbia, onderdeel van Sony Music.