De grootste profielsite ter wereld MySpace en Bebo, vooral populair in Groot-Brittannië, omarmen beide het OpenSocial initiatief van Google om verschillende websites, diensten en applicaties onderling te laten communiceren en versmelten.

Dat maakten de betrokken partijen donderdag bekend tijdens de officiële presentatie van OpenSocial tijdens een persconferentie op het Googleplex, zo meldt de New York Times.

OpenSocial bestaat uit een aantal softwarebruggetjes (API's) waarmee toepassingen en applicaties gemaakt voor de ene netwerksite of webdienst kunnen worden geïntegreerd in de andere, gebruikmakend van alledaags javascript, html en Flash.

"OpenSocial wordt aanstonds de nieuwe standaard voor ontwikkelaars", aldus Chris DeWolfe, baas van MySpace op de persconferentie. "Met applicaties gebouwd op OpenSocial bereik je in één keer meer dan tweehonderd miljoen mensen op verschillende sites."

Iedereen welkom

MySpace blijkt in het geheim al een jaar samen met Google te brainstormen over OpenSocial en is de omvangrijkste compagnon in het project. Andere deelnemers zijn Engage.com, Friendster, hi5, Hyves, imeem, LinkedIn, Ning, Oracle, Google's eigen Orkut, Plaxo, Salesforce.com, Six Apart, Tianji, Viadeo en XING.

De belangrijkste opponenten tot nu toe in deze nieuwe netwerkstrijd zijn Facebook en partner Microsoft. Zij hebben nog niet laten weten of ze ook mee gaan doen met OpenSocial. Wat Google betreft zijn ze welkom. Googlebaas Eric Schmidt: "Het belangrijkste principe van openheid is dat iedereen mee mag doen."

Google presenteert in haar persbericht ook een lijst met tientallen ontwikkelaars die reeds bezig zijn met OpenSocial, waaronder Netvibes, Flixster, iLike, Paypal en de New York Times. De api-codes en webapplicaties zijn op deze pagina beschikbaar. Ook heeft Google een virtuele zandbak geopend waar ontwikkelaars kunnen testen.