MySpace maakte de overname dinsdag bekend in een bericht op het bedrijfsweblog. Vorige maand lekte al uit dat MySpace bezig was Imeem.com, een muzieksite waarop miljoenen liedjes zijn te streamen, over te nemen. Het afronden van de deal liep vertraging op, doordat bleek dat Imeem veel servers niet zelf bezat.

Miljoenen playlists weg

Imeem.com verwees dinsdag door naar MySpace Music. Miljoenen profielpagina's en playlists op Imeem werken daardoor niet meer. Ook de gratis Imeem-app voor de iPhone werkt niet meer. Verder ondervinden externe sites en apps die van Last.FM's API gebruikmaken hinder van de overgang naar MySpace.

Op de speciale landingspagina bij MySpace staat dat Imeem-gebruikers op de hoogte gehouden worden over de migratie van hun Imeem-playlists naar MySpace Music. "We sturen je een e-mail zodra we hier meer details over hebben."

Schijntje

Het uiteindelijke overnamebedrag is volgens Techcrunch onder de 1 miljoen dollar uitgekomen. Dat vindt het weblog 'een schijntje'. Imeem haalde de afgelopen jaren meer dan 50 miljoen dollar aan investeringen op.

Imeem startte eind 2003. De site trekt ongeveer 20 miljoen bezoekers per maand en heeft 16 miljoen geregistreerde leden. De meerderheid van de liedjes op Imeem zijn voor Nederlanders niet volledig te beluisteren vanwege rechtenkwesties.

Over hoogtepunt heen

Voor MySpace is de overname van Imeem een volgende stap in de operatie om de site weer te doen groeien. De bezoekersaantallen zijn al een tijdje dalende. MySpace werd als sociaal netwerk volledig ingehaald door Facebook en krijgt op muziekgebied concurrentie van sites als Last.fm, Lala.com, Pandora en Spotify.

Vorige maand nam MySpace al de site iLike over. Die overname gebeurde door MySpace zelf, terwijl de aankoop van Imeem is verricht door MySpace Music. Dat is een joint venture samen met de grote platenlabels. Gebruikers kunnen muziek streamen, playlists samenstellen en deze op hun eigen profielpagina publiceren. Advertenties zijn de belangrijkste inkomsten voor MySpace Music.

Apple en Lala

Eerder deze week werd bekend dat Apple de muzieksite Lala.com heeft overgenomen. Lala vraagt gebruikers tien cent per liedje voor het recht deze onbeperkt te streamen. De overname van Lala kan duiden op een nieuwe streaming dienst binnen iTunes.

Imeem werkte nog niet met een afrekenmodel en had moeite via advertenties het gratis muziekaanbod te financieren.