Het initiatief moet ervoor zorgen dat leden van MySpace hun (openbare) profielgegevens niet alleen kunnen delen op de site van MySpace, maar ook daarbuiten.

Chris DeWolfe, ceo en medeoprichter van de sociale netwerksite sprak tijdens een persconferentie over een belangrijke stap voorwaarts: "Vanaf vandaag opereert MySpace niet meer als een autonoom eiland op internet doordat we de gegevens delen die MySpace tot zo'n bijzondere evaring maken delen".

Informatie willen delen

Er is veel interesse bij gebruikers voor data portabiliteit. Omdat sociale netwerksites steeds populairder worden en mensen steeds meer profielen aanmaken op verschillende sites, willen zij deze informatie graag delen tussen de verschillende diensten.

Dat is dan ook wat het nieuwe initiatief van MySpace bewerkstelligt: "Je persoonlijke, online sociale profiel zal je internetadres worden. Sociale activiteiten zijn niet bedoeld om omringd te worden door belemmerende muren. Sociaal dynamische websites moeten draagbaar zijn en gebruikers in staat stellen om delen van dat platform te importeren en exporteren."

Controle over gegevens

De mogelijkheid om gegevens van MySpace te delen zal in de komende weken voor zowel gebruikers als ontwikkelaars beschikbaar komen. Belangrijk daarbij is dat gebruikers controleren welke gegevens ze willen delen met welke site. Amit Kapur, chief operating officer bij MySpace: "Dit initiatief is in eerste instantie gebaseerd op de mogelijkheid voor gebruikers om controle uit te oefenen over hun eigen content en gegevens. Gebruikers hebben daarom de volledige controle over welke informatie ze precies willen delen, en met wie dit dan gedeeld wordt."

Dynamische updates

Tot de informatie die gedeeld kan worden behoort onder andere de biografie van een gebruiker, interesses, favoriete muziek en films, maar ook foto's en video's. Wanneer gebruikers deze onderdelen gedeeld hebben, en vervolgens hun profiel aanpassen, zal deze informatie ook worden aangepast op de sites waarmee de informatie gedeeld is. De functionaliteit wordt niet alleen beschikbaar gemaakt voor grote websites, zoals de genoemde partners, maar ook voor kleinere sites waarvan de beheerder minder technische kennis hebben.

Ook concurrenten kunnen meedoen

MySpace is tevens toegetreden tot de DataPortability Workgroup. Jim Benedetto, technologiehoofd van Myspace belooft in de toekomst nog meer data open te stellen: "De beschikbaarheid van gegevens is de eerste stap van MySpace richting het omarmen van alle aspecten van data portability". Benedetto liet daarbij weten dat ook concurrerende sociale netwerken, zoals Facebook, deel kunnen nemen aan het Data Portability-project van MySpace.