Met deze beslissing, die MySpace vandaag bekend maakte, volgt het bedrijf de koers van concurrent als Facebook. Facebook besloot in mei 2007 al om haar netwerk open te stellen voor ontwikkelaars, waardoor de deur wagenwijd open werd gezet voor ontwikkelaars als iLike.com voor het uitwisselen van muziek en Slide Inc, met een applicatie voor het delen van foto's.

Het succes van deze applicaties heeft vervolgens weer bijgedragen aan de stijging van de populariteit van Facebook. Myspace blijft echter nog altijd de grootste sociale netwerksite. Eerder had MySpace trouwens al aangegeven lid te worden van het Google inititaief OpenSocial, dat interoperabiliteit van applicaties tussen websites mogelijk maakt.

Informeel al toegestaan

Het is overigens al enige tijd toegestaan voor ontwikkelaars om applicaties te ontwikkelen voor Myspace, zij het informeel. Een voorbeeld van zo'n applicatie is Photobucket, dat zo in trek bleek te zijn dat de moedermaatschappij van MySpace het voor 300 miljoen dollar kocht.

Volgende week dinsdag zal het bedrijf het MySpace Developer Platform officieel lanceren, waarmee ontwikkelaars alle benodigdheden krijgen voor het ontwikkelen en testen van programma's. Het is voor een ontwikkelaar echter nog niet mogelijk om een ontwikkelde applicatie direct in de site te integreren, hiervoor komt MySpace nog met een andere datum.

Afgekeken

Hoewel MySpace met de ontwikkeling in de voetsporen treedt van haar concurrenten en ook redelijk laat is met de beslissing, ziet het ernaar uit dat de sociale netwerksite bewust heeft gewacht met de stap. MySpace heeft goed gekeken naar de concurrentie en is vastberaden om de kinderziekten die zij daarbij hebben ervaren te omzeilen.

Volgens Amit Kapur, recentelijk benoemd tot COO van het bedrijf, staat de gebruikerservaring centraal in dit nieuwe plan en zal koste wat kost voorkomen worden dat MySpace met dezelfde spamproblemen te maken krijgt als 'andere spelers in het veld' waarmee Kapur doelt op de problemen binnen Facebook.

Inkomsten genereren

Daarnaast is het bedrijf van plan om ontwikkelaars te helpen bij het genereren van inkomsten via hun applicaties. Kapur wilde daarbij niet aangeven of daarbij een percentage zal moeten worden afgestaan aan MySpace, maar liet wel los daar volgende week meer informatie over te zullen verschaffen.