Woensdag gaat de nieuwe versie van MySpace live in de meeste landen. Ook de Nederlandse editie gaat op de schop, zegt Derek Fehmers, country manager van MySpace Nederland. "Onze vormgeving was niet zo mooi en de zoekfunctie werkte slecht. Dat wordt nu allemaal veel beter."

Minder rommelig

Een van de belangrijkste verbeteringen is de nieuwe manier waarop gebruikers hun profielen kunnen vormgeven en indelen. Mogelijkheden om zelf HTML-codes te gebruiken, waardoor pagina's er rommelig uit kunnen gaan zien, verdwijnen wat meer naar de achtergrond.

In plaats daarvan heeft de nieuwe 'Profile Editor' allerlei standaard opties en waarden, waarmee gebruikers zonder verstand van HTML ook controle hebben over de vormgeving. Sites als Facebook hebben dat al langer. Myspace-leden kunnen straks bijvoorbeeld met schuifbalkjes de grootte van hun lettertype aangeven. Ook zijn allerlei standaard 'themes' te selecteren.

Videospeler

De videospeler is flink verbeterd met een Fullscreen-optie en een mogelijkheid voor HD-weergave. Adverteerders kunnen vanaf nu ook spotjes voor of na videoclips integreren of wel gebruik maken van overlays over de video heen.

Een nieuwe zoekfunctie moet het zoeken naar mensen, muziek, MySpace-pagina's en op het web beter maken. Volgens MySpace krijgt de site jaarlijks 20 miljard zoekopdrachten. De zoekfunctie maakt gebruik van de Lucene open-source engine.

550 duizend Nederlanders

Volgens Fehmers heeft MySpace in Nederland momenteel 550 duizend leden. De site is in Nederland allerlei samenwerkingsverbanden aangegeven. Samen met filmdistributeurs komen er premières voor MySpace-leden. De eerste zogeheten Black Curtain Screening in Nederland is van de film '21' in Amsterdam. Daarnaast werkt Myspace samen met RTL voor de nieuwe talentenjacht Rocktalent op RTL5.

Facebook

De nieuwe versie van Myspace is hard nodig, want de site verliest rap terrein aan Facebook. Onderzoeksbureau Comscore meldde deze week dat Facebook nu wereldwijd Myspace heeft ingehaald. Beide sites hebben nu maandelijks 115 miljoen unieke bezoekers.