Dit blogt Michael 'Monty' Widenius, oprichter en oorspronkelijke maker van de open source-database. Hij is eerder al opgestapt, toen de ontwikkeling van MySQL hem niet beviel. Versie 5.1 is volgens hem met teveel bugs toch uitgebracht. Hij zegt nu dat niet alleen veel van de MySQL-makers al weg zijn, maar dat een groot deel binnenkort volgt. De overname door Oracle zet ze hiertoe aan.

Volgens Widenius zijn er drie opties voor MySQL nu Sun wordt ingelijfd door databaseproducent Oracle. Of de koper schrapt MySQL direct of door het te laten doodbloeden. Of de open source-database wordt doorverkocht, omdat Oracle het niet wil of omdat het ervan af moet vanwege antitrustredenen. Of de koper omarmt MySQL en open source, en doet zijn best om het de beste open source-database te laten blijven.

Afsplitsing

De laatste optie lijkt Widenius niet echt waarschijnlijk. Hij brengt nu zijn eigen afsplitsing van de open source-database voor het voetlicht. Hij zoekt daarvoor ook oud-collega's of andere mensen met MySQL-expertise. Widenius wil van zijn aftakking de 'officiële fork' maken, zoals desktopvariant Fedora is van Red Hat Linux. Overigens is de relatie tussen Linux-distributeur Red Hat en het zelf afgesplitste Fedora-initiatief nogal woelig.

Clusteruitvoering

Ondertussen kondigt Sun nieuwe MySQL-producten aan. Daaronder bevindt zich een speciale clusteruitvoering van de open source-database, die daarmee volgens de leverancier ook geschikt is voor realtime, bedrijfskritische applicaties. De software werd onthuld op de MySQL-conferentie die deze week plaatsvindt in Santa Clara (VS).