De Russische federale mededingingsautoriteit moet zich nog buigen over de overname waar 7 miljard dollar is gemoeid. De instantie vraagt om input van betrokken partijen. Ook het Chinese handelsministerie moet de deal nog goedkeuren.

"Beide landen zijn machtig en staan positief tegenover open source. Ze hebben het recht en de mogelijkheid om dit beter te doen dan de Europese Unie", schrijft de Finse ontwikkelaar Widenius in een verklaring. De Europese Commissie liet half december weten dat het waarschijnlijk voor de deadline van 27 januari de overname zou goedkeuren.

China

Widenius verliet huidig MySQL-eigenaar Sun vorig jaar en startte zijn eigen databasebedrijf, Monty Program. Sun kocht MySQL in 2008 voor 1 miljard dollar. Tot de komst van MySQL werd de databasemarkt wereldwijd gedomineerd door Oracle, IBM en Microsoft.

China heeft eerder al om antitrustredenen grote overnames tegengehouden of wijzigingen opgelegd. Zo is Coca-Cola's overname van China Huiyuan Juice geblokkeerd en zijn er voorwaarden afgedwongen bij de aankoop door brouwer InBev vann Anheuser-Busch, net als bij Panasonics overname van Sanyo.

Online petitie

Widenius heeft al een HelpMySQL-campagne opgezet die al meer dan 30.000 handtekeningen tegen de overname door Oracle heeft opgeleverd. De online petitie is beschikbaar in 20 talen.

"De Europese Commissie toonde moed en doorzettingsvermogen tijdens het grootste deel van zijn onderzoek, maar bleek uiteindelijk erg zwak", schrijft Widenius in een e-mail. Hij noemt zijn medewerking aan het Brusselse antitrustonderzoek 'tijdverspilling'. "Informatie die wij en anderen hebben verschaft deed er uiteindelijk helemaal niet toe. (..) Als een Europeaan schaam ik mij voor ons systeem van toezicht."

100 miljoen per maand

Volgens Oracle lijdt Sun door de vertraagde overname een verlies van 100 miljoen dollar per maand. Oracle wil met de aankoop de concurrentie met IBM, HP, Microsoft en EMC verder opvoeren.