De planning is om de aftakking (fork) op eigen benen te zetten, geheel los van Oracle. Die ict-reus heeft de open source-database in handen gekregen met de overname van Sun, die eerder het snelgroeiende bedrijf MySQL heeft gekocht. Diverse andere open source-projecten die in onder Oracle vallen, zijn bezorgd over de toekomst. Wat niet onterecht blijkt te zijn. Zo heeft OpenOffice.org zich al afgescheiden.

Wantrouwen

MySQL-vader Michael 'Monty' Widenius heeft MariaDB in mei vorig jaar opgezet juist om grip van Oracle op 'zijn' open source-database te voorkomen. Dit ondanks geruststellende beloftes van de nieuwe eigenaar.

De nu beschikbare release candidate van MariaDB 5.2 heeft enkele eigen functies gekregen. Zo is de thread programming verbeterd in opslagengine InnoDB waardoor de algehele database engine sneller is. Soortgelijke code zit ook in de recente release candidate van MySQL 5.5.

Hetzelfde, en anders

Op de meeste vlakken zal MariaDB precies hetzelfde werken als MySQL. Alle commando’s, interfaces, libraries en api’s (application program interfaces) van MySQL zijn ook aanwezig in MariaDB. Het grote verschil is dat de storage engine XtraDB van Percona Server aanwezig is in MariaDB 5.2. Een compleet overzicht van de veranderingen is hier te vinden.

Verder zal in MariaDB de authenticatie van gebruikers via plugins verlopen. De twee plugins waarmee dat kan, zijn mysql_native_password en mysql_old_password. Die implementeren de geschikte MySQL wachtwoord authenticatie met 20 byte scrambles (MySQL 4.0 of later) en 9 byte scrambles (gebruikt in MySQL 3.23) voor de encryptie. Scrambles zijn willekeurige stukken data die worden meegestuurd met de eigenlijke authenticatie-gegevens, om het kraken te bemoeilijken.