Tomas Ulin werkt vanuit een nederig kantoor in het centrum van Stockholm. Hij heeft nu Windows-experts nodig, zegt hij in een interview met IDG.

Na de overname van Sun door Oracle, begin 2010, vroegen velen zich af wat het softwarebedrijf zou gaan doen met MySQL databasemanager. Zij maakten zich hierover zorgen, omdat Oracles voornaamste product een eigen databasemanager is: Oracle Database. Dit blijft het vlaggenschip van de Amerikaanse it-reus, ondanks ambitieuze uitstapjes naar bedrijfssystemen en servers.

De afgelopen maanden is het duidelijk geworden dat Oracle MySQL in stelling brengt tegen de databaseproducten van Microsoft. Volgens Tomas Ulin gaat het om SQL Server, Access en andere databaseoplossingen voor Windows. "We richten ons momenteel speciaal op het Windows systeem", aldus Ulin.

Vleugels uitslaan

MySQL is een populaire, gratis open source database. Deze is in de jaren '90 ontwikkeld door een groep Finnen en Zweden, indertijd gevestigd in het Zweedse Uppsala. Oorspronkelijk is MySQL een database voor Linux-gebruikers en onderdeel van het LAMP concept (Linux, Apache, MySQL, PHP). Dat zijn de vier poten van webontwikkeling: Linux is het OS, Apache de webserver, MySQL de database en PHP de ontwikkeltaal.

"We zien nu grote kansen door onze aandacht te verleggen naar Windows. Daar besteden we steeds meer aandacht aan", stelt Ulin. "Windows-gebruikers zijn eraan gewend te moeten betalen, terwijl Linux-mensen vinden dat alles gratis zou moeten zijn." Om de overstap naar Windows te maken, zoekt Oracle ontwikkelaars die zijn gespecialiseerd in het Windows-systeem. Maar er is geen samenwerkingsverband met Microsoft.

Eerst prestaties verbeteren

Oracles MySQL team probeert de prestaties onder Windows te verbeteren. Volgens Ulin verschilt het Windows-systeem van Linux met name op het gebied van threading en de synchronisatie van threads.

Het is de bedoeling dat Oracle Database het voornaamste platform wordt voor zware toepassingen, zoals de ondersteuning van bedrijfssystemen als SAP. MySQL is het alternatief voor webtoepassingen. Veel organisaties zullen beide producten gebruiken. Volgens Ulin draaien 350.000 klanten zowel Oracle Database als MySQL. "Als een internetbedrijf uitgroeit tot een eBay of Facebook dan blijven wij hen als klant houden", aldus Ulin.

Geen hip kantoor

De meeste niet-Zweedse IT-aanbieders met dochterondernemingen in Zweden hebben daar alleen een afdeling voor sales en ondersteuning. Oracle heeft deze gevestigd in een groot kantoor in Kista, ten noorden van Stockholm waar 300 tot 400 mensen werken. Toch vind je ook een klein Oracle-bord op een bescheiden kantoorgebouw in Södermalm, in het centrum van Stockholm. Hier werkt een veel groter aantal ontwikkelaars, verdeeld over vier verdiepingen. Het is er druk en weinig hip ingericht. Komende herfst zal het kantoor verhuizen naar een beter onderkomen langs de waterkant.

De huidige locatie behoort tot de nalatenschap van JRockit, de in Zweden ontwikkelde Java engine die bij Oracle hoort sinds het bedrijf drie jaar geleden BEA Systems overnam. Oracle voegt JRockit nu samen met Suns Hotspot. MySQL is op de lange termijn in veilige handen bij Oracle, belooft Ulin. Hij is opgetogen om opnieuw samen te werken met de groep achter de InnoDB database engine.

Kritiek

Bij de overname van MySQL kreeg Oracle stevige kritiek te verduren van de open source gemeenschap. Volgens Tomas Ulin is het grote voordeel van Oracle dat het zakelijke model duidelijker is geworden. Ook is er nu een langetermijnvisie. Voordat Oracle op het toneel verscheen, bleven investeerders roepen om winst uit MySQL.

Ulin is vooral in zijn nopjes dat MySQL weer draait op de database engine InnoDB, die oorspronkelijk in Finland is ontwikkeld. Nu is InnoDB onderdeel van hetzelfde ontwikkelteam, dat valt onder het server team. "Het was ongelukkig dat Oracle InnoDB kocht in 2005, maar nu zijn we eindelijk beland op de positie waar we eigenlijk hadden moeten beginnen."

MySQL elimineren

Een van de grootste criticasters van Oracle is het voormalig hoofd ontwikkeling voor MySQL, Michael 'Monty' Widenius. Toen Computer Sweden hem vorig jaar ontmoette in Espoo, bij Helsinki, sprak hij bitter: "Oracles doel is het elimineren van MySQL."

Ulin vindt dat Widenius 'recht heeft op zijn mening', maar stelt dat Oracle serieus aan de slag is met MySQL. "Veel mensen staan positiever tegenover Oracle omdat we hebben laten zien dat de ontwikkeling van MySQL voortgaat met de versies 5.5 en 5.6. Monty wil Oracle uitdagen en dat is geen ideale situatie."

Volgens Widenius heeft de toplaag van de MySQL-ontwikkelaars het project verlaten voor zijn eigen afsplitsing, MariaDB. "Er vertrekken momenteel niet meer mensen dan tijdens eerdere vertrekgolven", constateert Ulin. "Sinds 2003 of 2004 vertrekken er mensen, maar verloop is er altijd." Ulin wil niet zeggen hoeveel mensen er werken aan MySQL, behalve dat hun aantal 'hoger is dan voorheen' en dat het aantal ontwikkelaars jaarlijks blijft toenemen.

Oracle wil verdienen

Oracles zakelijke koers met MySQL is het verdienen aan ondersteuning en hulpproducten. Het wordt echter niet afzonderlijk verkocht, maar in pakketten met een commerciële licentie voor MySQL. MySQL zelf blijft een open en gratis database onder GPL licentie. Volgens Oracle zijn er voldoende klanten voor de commerciële licentie.

Voor toekomstige versies van MySQL werkt het ontwikkelteam aan de prestaties en gebruikersvriendelijkheid. Om tegengas te bieden tegen het succes van de NoSQL database richten zij zich op betere schaalbaarheid bij gebruik voor het web. Verder werkt het team aan de integratie van een aantal Oracle producten voor ondersteuning van Fusion Middleware.