De draagbare muziekmachine heeft de naam iPod meegekregen en is voorzien van een klein lcd-scherm waarop de gebruiker de opgeslagen muziek kan bekijken en beheren. Vorige week kwam Apple met weinig verrassende kwartaalcijfers. Bij de bekendmaking van die cijfers kwam het bedrijf met het nieuws een nieuw 'baanbrekend digitaal apparaat' te lanceren. Wat dat was, hield het bedrijf nog even geheim. Naar nu blijkt, is het een mp3-speler. Dat Apple nu met zo'n apparaat komt is redelijk opvallend. Het computerbedrijf wil hiermee zijn horizon verbreden en de stap naar de consumentenmarkt maken. Intel, producent van processors, wilde die stap enige tijd geleden ook maken om minder afhankelijk te zijn van slechts de chipverkopen. Intel is echter deze week op dat besluit teruggekomen. Het verkopen van consumentenelektronica blijkt toch niet die vruchten af te werpen waarop het bedrijf gehoopt had. Het bedrijf stopt de ontwikkeling van mp3-spelers en digitale videocamera's. Apple daarentegen heeft wel hoge verwachtingen van de consumentenmarkt en gaat het nu toch proberen met de iPod. Overigens lijkt de naam die Apple gekozen heeft verdacht veel op een naam die eerder door Intel geclaimd is: iPOD. De letters POD staan bij Intel voor Phone Over Data, een techniek om telefoon- en datalijnen met elkaar te verbinden. Intel introduceerde iPOD onlangs. Wat deze naamsversmelting teweeg zal brengen is nog onduidelijk.

Prestaties

De iPod heeft een slank uiterlijk, is niet veel groter dan een pak kaarten en weegt nog geen 200 gram. Met het zilvergrijze uiterlijk wijkt deze MP3-speler niet veel af van concurrerende MP3-spelers die nu al op de markt zijn. Op technologisch vlak zet Apple met de iPod wel een aantal hoogstandjes neer. Aangezien het een Apple-product is, is het apparaat voorzien van een Firewire-aansluiting. Hiermee is het mogelijk om een cd in minder dan tien seconden in de iPod te laden. Volgens Apple is de iPod hiermee zeker dertig keer sneller dan andere mp3-spelers. Met Firewire is het ook mogelijk om elektriciteit door te sturen. Dat betekent dat als de iPod aan de Mac is gekoppeld om muziek te laden, tegelijkertijd de batterij opgeladen wordt. Als de batterij volledig opgeladen is, kan tien uur lang naar muziek geluisterd worden. Verder is de meegeleverde harde schijf ook niet mis. Hij heeft een doorsnede van 4,6 cm en een opslagcapaciteit van 5 GB. Genoeg ruimte om zo'n duizend muzieknummers op te slaan. De muziek wordt opgeslagen met een bitrate van 160 kbps, daarmee komt de geluidskwaliteit in de buurt van cd-kwaliteit. Behalve in MP3-formaat kan muziek ook opgeslagen worden in een aantal andere gangbare bestandsformaten zoals WAV en AIFF.

Afzetmarkt

Voorlopig werkt de iPod alleen met Mac OS 9 en hoger. Daarmee boort het bedrijf een markt van ruim 7,5 miljoen gebruikers aan. Apple mikt op de lucratieve feestmaand december. Of Apple succes zal hebben met de mp3-speler en of het de computerverkopen opvoert, is nog onduidelijk. Rob Enderle van Giga Information Group prijst het apparaat, maar verwacht niet dat Apple meer computers gaat verkopen omdat consumenten een iPod aangeschaft hebben. "Ik verwacht wel dat meer gebruikers hun besturingssysteem zullen upgraden als ze de iPod gekocht hebben", zegt hij.

Digitale Levensstijl

De iPod sluit aan op Apple's strategie om een 'digitale levensstijl' te creëren. In deze levensstijl -overigens ook door andere pc-fabrikanten ondersteund- vormt de pc het middelpunt van een netwerk van apparaten in en om het huis. Als basis voor die levensstijl dient Mac OS X. Dit nieuwe besturingssysteem kan eenvoudig communiceren met allerlei randapparaten als digitale videocamera's en handheld computers. De iPod is één van die producten. De iPod is wereldwijd verkrijgbaar vanaf 10 november en gaat 399 dollar kosten (ongeveer 450 euro). Volgens Apple is die prijs nog aan de lage kant aangezien een harde schijf van dat formaat alleen al 400 dollar kost. Voorlopig ondersteunt de iPod alleen Mac OS 9 en X. Op de lange termijn overweegt Apple een versie voor Windows uit te brengen.