Dat is eind vorige week duidelijk geworden tijdens het Oracle-deel van het QCon-congres in San Francisco, schrijft The Register. Tijdens de conferentie onthulde Oracle-manager Adam Messinger dat de databasereus van plan is om een premium-editie van JVM uit te brengen als alternatief voor de gratis open-source JDK. Een JVM is een platformonafhankelijke omgeving voor het uitvoeren van Java-programma's.

Gratis versie blijft

Beide versies zijn volgens The Register gebaseerd op een combinatie van JRockit VM en Hotspot JVM van Sun, dat Oracle eerder dit jaar overnam. De betaalde versie krijgt waarschijnlijk een verbeterde performance en extra koppelingen met Oracle's middleware. Een gratis versie blijft volgens Messinger altijd beschikbaar. Hij deed geen uitspraken over de tarieven voor de premium-JVM.

Fork

De kans bestaat dat de open-source gemeenschap, die op gespannen voet leeft met Oracle, overgaat tot een zogeheten 'fork' van OpenJDK, een afsplitsing van de code in de softwareontwikkeling. Dat gebeurde recent ook rond OpenSolaris en Openoffice, twee andere opensource-projecten waarbij Oracle's beleidswijzigingen voor onvrede zorgden.

Vorige maand maakte Apple bekend te stoppen met het meeleveren van een eigen JVM met Mac OS X.