De controverse rondom de 'internetcoup' op de WCIT-conferentie van VN-telecomorganisatie ITU nadert zijn ontknoping. Na een marathonvergadering is er in Dubai midden in de nacht alsnog een zeer omstreden resolutie aangenomen. Niet met een echte stemming, maar doordat de voorzitter 'de temperatuur in de ruimte peilde' en concludeerde dat er 'consensus' was, meldt AP.

ICANN buitenspel

In de resolutie staat dat ITU “een actieve rol moet spelen in het multi-stakeholdermodel van het internet". Bovendien krijgen “alle overheden een even grote rol en verantwoordelijkheid bij het internationaal reguleren van het internet". Er staat mogelijk zelfs een paragraaf in die landen de mogelijkheid geven om uit het wereldwijde IP- en domeinsysteem, beheert door ICANN, te stappen en dit binnen de landsgrenzen zelf te regelen.

Naast onduidelijkheid over de exacte tekst is er verwarring over de status van de resolutie. Die is dus op informele wijze aangenomen en lijkt in eerste instantie vooral een politiek signaal van Rusland, China en veel Arabische en Afrikaanse landen tegen de powerplay van de VS en Europa. De Amerikaanse delegatie wil er alles aan doen om de resolutie alsnog te schrappen.

Verkapte internetcoup

De Internet Society luidt de noodklok. “De focus op concurrentie, informatievrijheid en onafhankelijk toezicht zijn uit het verdrag geschrapt." Bovendien zou de tekst van de omstreden resolutie zijn gewijzigd zonder dat de definitieve tekst openbaar werd gemaakt voor overeenkomst. Een verkapte internetcoup dus. Vandaag en morgen wordt er nog koortsachtig vergaderd en gelobbyd over een compromis.

Achtergrond bij WCIT12: Help, ITU pleegt een internetcoup!