Een groot deel van het Nederlandse internet kijkt uit naar 28 januari. Die dag vindt de langverwachte uitspraak plaats in het hoger beroep van XS4ALL en Ziggo tegen Stichting BREIN. Zal de rechter de blokkade van the Pirate Bay opheffen of krijgt BREIN nog meer munitie in de strijd tegen file-sharing? Grote kans echter dat de uitspraak weinig tot geen effect heeft op de wereld van het (wel of niet legitiem) down- en uploaden.

Torrents zoeken met p2p

Een ingewijde van the Pirate Bay onthulde gisteren namelijk aan de website TorrentFreak een vergevorderd project van de bittorrent-zoekmachine. Deze moet er voor zorgen dat het blokkeren van torrent-sites een onzinnige bezigheid wordt. Het idee is dat Pirate Bay-gebruikers gezamenlijk een peer-to-peer-netwerk gaan onderhouden voor de omvangrijke zoekindex. Mensen hoeven hiervoor alleen een los programma of een Chrome- of Firefox-extensie te installeren. Deze software zorgt ervoor dat een torrent-zoekopdracht lokaal of via andere gebruikers wordt afgehandeld. Geen enkele website komt er meer aan te pas, behalve eenmalig in het begin. In andere woorden; bittorrent-achtige techniek gaat ook gebruikt worden om bittorrents te zoeken.

Over enkele maanden moet de eerste versie beschikbaar komen voor het publiek. De software zal volledig open-source zijn en zoveel mogelijk gebruik maken van bestaande technieken. Het nog naamloze project werkt niet alleen voor the Pirate Bay, maar voor elke soortgelijke website. Om deze verschillende sites cq. zoekmachines te onderscheiden maakt het gebruik van een eigen onecht DNS-systeem dat publieke sleutels aanmaakt. Verificatie van deze unieke adressen gebeurt volgens de Pirate Bay-ingewijde met behulp van BitCoin.