Een - in ieder geval naar de buitenwereld toe - nederige Nadella belooft volledige medewerking aan de Chinezen. Peking is van mening dat Microsoft te machtig, monopolistisch en concurrentievervalsend is in China. Afgelopen zomer is daarom een antitrust-onderzoek gestart naar de marktdominantie, inclusief de nodige onverwachte bezoekjes aan lokale Microsoft-kantoren.

China voert al ruim een half jaar campagne tegen onder meer Microsoft in de techstrijd met de Verenigde Staten. Ook zou Windows 8 onveilig zijn en daarom heeft de Chinese overheid een ban over dat besturingssysteem uitgesproken.

Gewoon aardig blijven

Maar Microsoft blijft ondanks alles netjes en beleefd. CEO Nadella bezocht afgelopen weekend de Chinese autoriteiten en beloofde dat Microsoft "volledig zal meewerken aan het onderzoek", schrijft Reuters. Het bedrijf zal alle gewenste informatie tijdig overdragen en heeft het volste vertrouwen in een eerlijk en transparant onderzoek, zo liet Nadella weten aan directeur Zhang Mao van China's marktwaakhond SAIC.

Nadella zou volgens het persbureau zelfs gezegd hebben dat de regulerende praktijken van de Chinese overheid "bijdragen aan voordelige omstandigheden voor de groei van Chinese en buitenlandse bedrijven." Wij vragen ons af of bijvoorbeeld Google, Apple, Kaspersky, Symantec, Qualcomm en vanaf heden ook Facebooks foto-app Instagram het daar mee eens zijn.

Lees ook: Peking zet Microsoft mes op de keel