Satya Nadella is de nieuwe grote baas van Microsoft en wordt daar, zeker bij sterke prestaties, rijkelijk voor beloond. Wanneer alles op rolletjes loopt, verdient de Microsoft-CEO in zijn eerste jaar een totaalbedrag van 18 miljoen dollar, zo blijkt uit ingediende SEC-documenten waarover The Seattle Times bericht. Ter vergelijking: Nadella's voorganger Steve Ballmer verdiende in zijn laatste jaar 1,26 miljoen dollar, wat zo'n veertien keer minder is.

Daarbij moet wel een kanttekening gemaakt worden. Ballmer, reeds eigenaar van circa 333 miljoen aandelen - zo'n 4 procent van de uitstaande aandelen, weigerde consequent om zich te laten uitbetalen in aandelen.

Gigantisch aandelenpakket

Nadella ontvangt die compensatie wel: voor een waarde van in totaal 13,2 miljoen dollar in zijn eerste fiscale jaar. Daarbovenop komt zijn nieuwe basissalaris van 1,2 miljoen dollar en bonussen (300 procent van zijn salaris) van 3,6 miljoen dollar in zijn eerste volledige jaar als CEO van Microsoft. Nadella verdiende overigens het afgelopen fiscale jaar ook al meer dan zijn voorganger. Als baas van Microsofts Server and Tools-divisie pakte Nadella in het fiscale jaar 2013 een totaalbedrag van 7,7 miljoen dollar.

Intussen is ook duidelijk geworden wie Nadella opvolgt. Microsoft heeft Scott Guthrie, momenteel verantwoordelijk voor cloudplatform Azure, aangewezen als de nieuwe Cloud & Enterprise-baas, zo meldt Microsoft-watcher Mary Jo Foley.

De opvolger van Nadella, de nieuwe cloudbaas Guthrie:

Lees ook: Wie is Satya Nadella en wat gaat hij doen?