Microsoft geeft ruiterlijk toe dat Windows 8 ook wat betreft het bedrijf zelf geen optimale gebruikservaring kent. Bedrijven en consumenten wisten dat al langer. CEO Satya Nadella is echter vol vertrouwen over Windows 10, dat op drie hoofdlijnen beter zal zijn. "Laten we eerlijk zijn, we hebben een aantal dingen fout gedaan in Windows 8", aldus Nadella op het Gartner Symposium in Orlando waar Business Insider verslag van doet.

Drie verbeteringen

Het à la Vista overslaan van Windows 8 door gebruikers gaat echter goedgemaakt worden met het nieuwe Windows, denkt Nadella. "Er zijn drie dingen waaraan we denken bij het verbeteren van Windows. We moeten de gebruikservaring perfect krijgen. Dat betekent niet één gebruikservaring voor alle form factors maar samenhang die klopt bij het gebruik van één van die apparaten."

De andere twee zaken die de Microsoft-baas noemt zijn het IT-component ("identity packaging, device-management en databeveiliging juist krijgen") en de ontwikkelaar die universeel app-platform krijgt voorgeschoteld.

Windows 7 upgrade

Windows 8 kent een schamel marktaandeel van zo'n 12 procent, tegenover circa 24 procent voor XP en ruim 50 procent voor Windows 7. Die laatste groep moet dan ook verleid worden om snel over te stappen op Windows 10, dat gepland staat voor medio 2015. "Ik heb vertrouwen in de vooruitgang die we boeken, zeker voor de Windows 7 upgrade naar Windows 10."

De privacyvoorwaarden van de Technical Preview van Windows 10 doen momenteel veel stof opwaaien. Lees ook: Hulde aan de 'keylogger' in testversie Windows 10 op Computerworld.