Icinga is ontstaan uit onvrede met de ontwikkeling van Nagios: die zou volgens een aantal leden van de community niet snel genoeg gaan en niet voldoende beantwoorden aan de eisen van gebruikers. Tot de ontwikkelaars die hun schouders achter Icinga zetten behoren een aantal prominente ex-leden van het Nagios Community Advisory Board en makers van Nagios Addons. Drijvende kracht achter de fork is het Duitse bedrijf Netways dat gespecialiseerd is in ondersteuning voor Nagios.

Gisteren gaven de ontwikkelaars Icinga Core 1.0 vrij, de eerste stabiele versie van het netwerkmonitoringsysteem. De software kan netwerkservices, serverbronnen en servercomponenten monitoren, gebeurtenissen melden via e-mail of sms en ook rapporten zijn mogelijk. Icinga is volledig achterwaarts compatibel met Nagios: het ondersteunt Nagios-configuraties, -plugins en -addons. Maar daar voegt de software nog eigen patches en features aan toe. Zo hebben ze aan de database-integratie gewerkt: Oracle kan bij configuratie voor Icinga bijvoorbeeld zelf beslissen welke relationele database het als back-end gebruikt.

Gebruikersinterface

Van een ander subproject, Icinga Web UI, hebben de ontwikkelaars de alfaversie van 0.9.1 uitgebracht. Een demo van de webinterface is te vinden op alpha.icinga.org. De Core en de webinterface zullen in de komende maanden samenkomen in een uniforme release.

Bron: Techworld