Enkele WebWereld-lezers mailden geschrokken. Napster vertoonde woensdagochtend na het opstarten kuren. Na het automatisch ophalen van een update verscheen de tekst: 'Banned by Metallica'.

"Heel even voelde ik me een misdadiger die door Interpol, de CIA en de Binnenlandse Veiligheidsdienst opgespoord was", schrijft een lezer. "Vluchten was te laat."

Na de eerste schok realiseerde deze Napster-gebruiker zich dat Metallica een zaak had aangespannen tegen Napster. Vorige week leverde de heavy-metal band 13 dozen vol documenten in met gegevens van internetters die via Napster hun copyright hadden geschonden. Vandaag zijn al deze gebruikers - 317.377 in totaal – op basis van username afgesloten van de dienst.

"Napster heeft alle gebruikers die door Metallica zijn aangewezen als schenders van copyright afgesloten", zegt het softwarebedrijf in een verklaring op haar site. "We zullen handelen in overeenstemming met copyrightwetten en onze voorwaarden."

De gebruikers zijn niet voorgoed afgesloten. Als Napster wordt verwijderd en opnieuw geïnstalleerd kan weer naar hartelust worden geruild. Er zijn nog veel nummers van Metallica beschikbaar, blijkt uit een zoekopdracht in Napster.

Gebruikers van Napster zijn niet gevrijwaard van verdere maatregelen door Metallica en bijvoorbeeld de platenmaatschappijen. Webdetectivebureau NetPD, dat werkt in opdracht van Metallica, zegt behalve usernames ook IP-adressen te hebben verzameld van Napster-gebruikers. Die elektronische adressen kunnen worden herleid tot unieke computers die zijn aangesloten op internet.