<p/>Dit hebben de juristen van het bedrijf laten weten aan rechter Patel, die heeft bepaald dat Napster 135.000 songs van de grote platenlabels moet blokkeren. Deze lijst is vrijdagnacht door de labels aan Napster gestuurd, dat er vervolgens 'dag en nacht' mee aan de slag is gegaan.

Volgens Hank Barry – CEO van Napster – gaat het allemaal lukken. "Ik denk dat Napster aan het gerechtelijk bevel gehoorzaamt, zowel naar de letter als de geest", aldus Barry tegenover CNet. Een van de problemen waarmee Naspter heeft te maken, is dat gebruikers bestandsnamen bewust verkeerd spellen om zo het filter te omzeilen: bijvoorbeeld etallicaM in plaats van Metallica.

Aimster

Er zijn zelfs programmaatjes te downloaden die dit automatiseren. Napster is naar eigen zeggen zover dat ook de meeste spelfouten gewoon worden gefilterd. Verder heeft het bedrijf contact gezocht met Aimster, dat de publiciteit zocht met de Pig Encoder, een van de programma's om de Napster-filters te foppen. Aimster moet ophouden met het promoten van haar anti-filters, vindt Napster.

Aimster zou volgens CNet aan het verzoek van Napster gehoor hebben gegeven. Ook stopt Aimster met de ontwikkeling van een nog krachtiger anti-filtersysteem, dat bekend staat onder de codenaam 'Scorpion'.

Het enige probleem volgens Napster zijn de 46.000 liedjes die afkomstig zijn uit de stal van Sony, eenderde van de totale lijst. Sony zou namelijk hebben nagelaten om de bestandsnamen waaronder een bepaald liedje via Napster wordt aangeboden te specificeren. Rechter Patel heeft dit wel geëist.

Nu nog neemt het gebruik van Napster iedere week toe, maar analisten verwachten dat als het filter er deze week eenmaal is, het gebruik sterk zal afnemen. <b>Napster 2</b><br/>

Bertelsmann-topman Thomas Middelhoff is ondertussen heel optimistisch over de kansen van de nieuwe commerciële Napsterdienst die per 1 juli van start moet gaan. In een speech in Los Angeles sprak Middelhoff de verwachting uit de grote labels graag muziek zullen afstaan aan de nieuwe Napster, in ruil voor betaling uiteraard.

Volgens Wired News is het echter nog lang niet zover. De muziekindustrie zou eerst willen zien in hoeverre het nieuwe systeem van Napster daadwerkelijk bescherming biedt tegen illegaal kopiëren. Ook over het bedrag dat Napster aan de labels gaat betalen, moet nog stevig onderhandeld worden.