Dat heeft rechter Marilyn Hall Patel dinsdag bekendgemaakt. Tenzij Napster en de muziekindustrie voor die tijd alsnog tot een schikking komen, is de rechtszaak door het besluit tot in ieder geval januari 2003 verlengd.

Napster claimt dat de platenmaatschappijen op ongeoorloofde wijze de concurrentie willen uitschakelen ten faveure van de eigen online muziekdiensten MusicNet en Pressplay.

De muziekuitgevers zouden hun auteursrechten misbruiken door derde partijen te strenge beperkingen op het gebruik van hun muziek op te leggen.

Om dat te bewijzen moet Napster naar schatting 600.000 tot 800.000 documenten doorspitten. De muziekbrancheorganisatie RIAA had de rechter gevraagd Napster tot september te geven voor het onderzoek, maar de rechter besloot de uitwisseldienst in ruste meer tijd te geven.

De rechtszaak van de muziekindustrie tegen Napster loopt al sinds 2000. Napster is sinds juli vorig jaar offline, nadat bewezen werd geacht dat de dienst het auteursrecht van platenmaatschappijen schond.

Het bedrijf poogt al geruime tijd een legale, betaalde dienst op te zetten, maar is er nog niet in geslaagd de hiervoor benodigde licentieovereenkomsten te sluiten met platenmaatschappijen.

De rechter wees eerder deze week opnieuw een verzoek van Napster af om weer een gratis dienst te mogen starten. Napster had gezegd in 99 procent van de gevallen de uitwisseling van auteursrechterlijk beschermd materiaal te kunnen tegenhouden. De rechter eiste een blokkade van 100 procent van het beschermde materiaal.