De ontslagen waren 'cruciaal voor de lancering van de nieuwe dienst', zo zegt een Napster-woordvoerder tegen Newsbytes. Onder meer bij de administratie en de klantenservice zijn arbeidsplaatsen verdwenen.

Napster is volgens de woordvoerder nu klaar om zijn volle aandacht op de betaalde dienst te richten die het bedrijf van de ondergang moet redden. De lancering van die dienst stond aanvankelijk voor de afgelopen zomer gepland, maar moet nu voor het eind van het jaar plaatsvinden. Napster-directeur Konrad Hilbers zei niet te verwachten dat verdere ontslagen nodig zijn.

De uitwisseldienst is al sinds de zomer offline. Talloze alternatieven zijn met succes in het gat gedoken dat na het wegvallen is ontstaan en het uitwisselen van muziekbestanden is volgens onderzoeksbureaus alleen maar toegenomen.

Ondertussen hebben de platenmaatschappijen eigen online muziekdiensten aangekondigd, MusicNet en Pressplay. Napster heeft een licentie verworven om MusicNet aan gebruikers te mogen aanbieden. Om hier succes mee te hebben is het belangrijk dat Napster gelijke tred houdt met andere licentiehouders, zo zegt een analist van Webnoize. "Dus moeten ze nog voor het eind van het jaar van start gaan, ook al is dat een erg kort tijdsbestek."