<p/>Vrijdag laat in de avond kwam de Recording Industry Association of America over de brug met een digitale lijst met daarop 135.000 liedjes van de grote platenmaatschappijen waarop copyright berust en die niet meer via Napster mogen worden uitgewisseld.

Op de lijst staan de namen van de artiesten, albumnaam en naam van het betreffende liedje. Ook vermeld zijn de namen van de bestanden zoals de songs via uitwisseldienst worden aangeboden. Probleem is natuurlijk dat een dergelijke lijst al verouderd is op het moment dat hij wordt verstuurd.

Nu al ontstaat er een kat en muisspelletje tussen de muziekindustrie en gebruikers van Napster. Deze gebruikers veranderen de naam van een liedje zodanig dat ze door een filter kunnen heenglippen. Het liedje 'Unforgiven' van Metallica wordt dan bijvoorbeeld 'Un4given'. Er zijn zelfs al programmaatjes - zoals de PigEncoder van Aimster - op de markt die het hernoemen van de liedjes automatiseren.

Sommige songs worden nu al geblokkeerd. Zo is het bovengenoemde Unforgiven niet via Napster te downloaden als men zoekt op 'Unforgiven'. 'Un4given' geeft wel resultaat. Overigens kan er ook nog worden uitgeweken naar de zogeheten Open Napster-servers; hier geeft het intypen van de zoekterm Unforgiven meer dan genoeg downloadmogelijkheden.

Napster moet aanstaande woensdag de hele lijst van 135.000 songs weten te blokkeren, zoals rechter Patel heeft bepaald. Het is nog onduidelijk wat er gebeurt als de uitwisseldienst daar niet in slaagt, wat aannemelijk lijkt. Sluiting van Napster is dan een optie.

Iedereen lijkt het er intussen over eens te zijn dat een dergelijk filter feitelijk een farce is. "Ik denk dat het filter het slechte van twee werelden in zich verenigt", zo zegt een analist van Jupiter tegenover CNet. "Het is net irritant genoeg om sommige gebruikers weg te jagen, maar het is niet effectief genoeg om de platenindustrie tevreden te stellen."

Platenbonzen van AOL Time Warner en Vivendi Universal hebben de afgelopen week aangegeven dat ze best in zee willen met Napster, maar dan moet er eerst een deugdelijk systeem komen om liedjes waarop auteursrecht berust te beschermen tegen ongebreidelde verspreiding. Een dergelijk systeem heeft Napster nog niet. <br/><hr width="100%" align="center" size="1" color="BLACK" noshade=""/><i>Eerdere relevante berichten:</i><br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>Aimster truct Napsterfilter met PigEncoder</b> (09 maart 2001)<br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>Rechter geeft Napster drie dagen om muziek te blokkeren</b> (07 maart 2001)<br/>