Rapper Dr. Dre en rockband Metallica gelden als de eerste opponenten van muziekuitwisseldienst Napster. Vorig jaar kwamen de artiesten in actie tegen Napster, omdat hun materiaal veelvuldig via de dienst werd uitgewisseld. Zij eisten dat hun nummers geblokkeerd zouden worden, hetgeen uiteindelijk ook gebeurde.

Na onderhandelingen van meer dan een maand zijn de vroegere kemphanen er nu uitgekomen, zo is donderdag bekendgemaakt. Napster heeft beloofd ook in de toekomst alle nummers te blokkeren waarvan Dr. Dre en Metallica vinden dat ze niet via het net verspreid mogen worden.

De artiesten hebben op hun beurt aangegeven dat ze hun muziek aan

Napster beschikbaar zullen stellen vanaf het moment dat er een acceptabel betaalmodel aanwezig is. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

Volgens Howard King – advocaat van zowel Dr. Dre als Metallica – stond voor zijn cliënten niet het aspect geld voorop. Het belangrijkste aspect is volgens hem dat zij nu eindelijk een formeel excuus van Napster hebben ontvangen.

Napster in beroep

Napster heeft verder aangekondigd dat het bedrijf in beroep gaat tegen de uitspraak van rechter Patel eerder deze week dat de dienst pas weer in de lucht mag als de gebruikte filters '100 procent effectief' zijn. De door Napster gesuggereerde 99 procent is voor Patel niet voldoende.

Volgens Napsters CEO Hank Barry is de uitspraak in strijd met de uitspraak die een hogere rechtbank in februari deed: het geheel sluiten van de dienst is een te brede maatregel.