De advocaten van Napster en van de Recording Industry Association of America (RIAA) kwamen woensdag in San Francisco bijeen voor een hoorzitting. Rechter Marilyn Hall Patel hoorde de betogen aan en kwam slechts tot de conclusie dat er weer een nieuwe externe expert nodig is die zich over de zaak moet buigen. De RIAA hoopte dat Patel woensdag met een eindoordeel zou komen omdat het bewijsmateriaal tegen Napster `overweldigend en onbetwistbaar' zou zijn. De mening van de platenindustrie is bekend: Napster heeft zich schuldig gemaakt aan het massaal overtreden van de auteursrechten en zou gigantische schadevergoedingen moeten betalen. Als gevolg van de lopende zaak is de ooit immens populaire muziekuitwisseldienst sinds juli buiten werking.

Oliekartel

Celia Barenholtz, advocaat van Napster, ging woensdag in de tegenaanval. Zij vergeleek de praktijken van de muziekindustrie met die van het internationale oliekartel OPEC. Net als mensen weinig keus hebben bij het kopen van olie en altijd bij de OPEC uitkomen, worden bedrijven als Napster gedwongen zaken te doen met de RIAA, zo betoogde Barenholtz. "Als we het hebben over de vraag wie er nu precies vuile handen heeft en in welke mate, dan hebben wij het recht om uit te vinden hoe vuil de handen van de platenindustrie eigenlijk zijn? ", aldus de advocaat woensdag volgens BBC News. Napster bereikte dit jaar een overeenkomst met MusicNet, de legale muziekdienst van platenreuzen Warner, EMI en BMG in samenwerking met RealNetworks. Napster was min of meer gedwongen met MusicNet zaken te doen, zo stelt Barenholtz. Volgens haar probeerde Napster licentiecontracten af te sluiten met de afzonderlijke platenmaatschappijen, maar werd dat door MusicNet verboden. Als Napster bijvoorbeeld in zee zou gaan met het met MusicNet concurrerende PressPlay, zou de toegang tot de muziek van de bij MusicNet aangesloten maatschappijen worden geblokkeerd.

Kinderachtig

De advocaten van de platenindustrie vinden het kinderachtig dat Napster hier nu ineens mee komt. Het bedrijf heeft zich immers volgens hen tijdenlang schuldig gemaakt aan het overtreden van auteursrechten voordat er gezocht werd naar een legaal bestaan. Rechter Patel leek woensdag echter wel onder de indruk te zijn van het verhaal van Barenholtz. De anticompetitieve praktijken achter MusicNet `zien er slecht uit, klinken slecht en ruiken slecht', zo vindt Patel. Het Amerikaanse ministerie van Justitie startte begin augustus overigens al een antitrust-onderzoek naar de praktijken van de muziekindustrie. De zaak tegen Napster loopt al vanaf december 1999 en wordt ondersteund door AOL Time Warner, Bertelsmann, EMI, Vivendi en Sony. Inmiddels heeft Napster nauwe banden met Bertelsmann.