Dit hebben Thomas Middelhoff van Bertelsmann en Hank Barry van Napster op het World Economic Forum in Davos aangegeven. Hier komen de meest belangrijkste figuren uit de zakenwereld jaarlijks bij elkaar. Ook ICT- en internetprominenten als Bill Gates en Pierre Omidyar van eBay zijn daar present.

Details over het commerciële pad van Napster wilden Middelhoff en Barry nog niet geven. Napster heeft momenteel 57 miljoen gebruikers, die nu nog gratis – en illegaal – muziek kunnen downloaden. Een enquête onder 20.000 gebruikers zou hebben uitgewezen dat maar liefst 80 procent bereid is 15 dollar per maand te betalen voor de dienst.

Volgens een woordvoerder van Bertelsmann komen er twee versies: een betaalde en een gratis variant. De betaalde versie zal een aantal voordelen bieden, zoals een hogere overdrachtssnelheid en gegarandeerde kwaliteit. Bovendien zijn de bestanden gescand op virussen. Op de huidige gratis Napster is het vaak gokken wat je binnenkrijgt. Ook worden downloads nu nog regelmatig afgebroken.

Barry ziet een potentiële markt van 200 miljoen gebruikers voor Napster, afgaande op het feit dat er wereldwijd net zoveel multimedia pc's zijn die mp3-bestanden kunnen creëren en uitwisselen. Barry wilde tegenover de BBC niet aangeven hoe hoog het maandelijkse bedrag moet zijn dat voor de commerciële variant moet worden betaald. Napster zal in ieder geval het geld doorsluizen naar de platenmaatschappijen en artiesten als afbetaling van de copyrights.

Napster en Bertelsmann moeten hiervoor nog wel afspraken maken met de diverse maatschappijen.

Barry is ervan overtuigd dat alle grote labels overstag zullen gaan. Bij herhaling heeft de topman van Napster aangegeven dat Napster-gebruikers meer muziek kopen dan anderen.

Onderzoeken zouden dit staven. Andere onderzoeken beweren overigens het tegengestelde.

Bertelsmann verstrekte eind oktober van vorig jaar een lening aan Napster en gingen de twee partijen een strategisch samenwerkingsverband aan. De geruchten dat Bertelsmann een meerderheidsbelang in Napster heeft, worden met klem tegengesproken door de Bertelsmann-woordvoerder. Onlangs werd binnen de Napster-software nog een knop naar Bertelsmanns online muziekwinkel CDNow toegevoegd.