In een vraaggesprek met The Wall Street Journal stelt Hank Barry, CEO van Napster, dat zelfs het uitwisselen van met copyright beschermde muziek niet bij wet verboden is.

Tot nu toe verweerde Napster zich steeds door te stellen dat zij er niets aan kan doen dat gebruikers copyrightwetten overtreden. Barry zegt nu dat consumenten het recht hebben bepaalde computertechnieken te gebruiken. Via Napster wordt muziek verhandeld, niet verkocht, zei Barry.

Volgens The Wall Street Journal zullen de uitspraken van Barry niet veel indruk maken. De meeste juridische experts zeggen dat het uitwisselen van ongeautoriseerde kopieën overduidelijk een schending van het copyright is.

Grote Amerikaanse platenmaatschappijen, verenigd in de Recording Industry Association of America (RIAA), willen dat de stekker eruit gaat bij Napster. Maandag leverde de RIAA een nieuw stuk in bij de rechtbank waarin de organisatie eist dat Napster wordt gesloten. Alle muziek van artiesten die onder de betrokken platenlabels vallen moet geblokkeerd worden, vindt de RIAA. De rechter zal volgende maand besluiten, specialisten verwachten een voor Napster ongunstige uitspraak.

Barry zegt de strijd in de rechtbank voort te zullen zetten, maar ook toenadering te zoeken tot de platenmaatschappijen. Het is mogelijk dat Napster een betaaldienst wordt, waarbij een deel van de opbrengst naar de platenlabels gaat.