Napster bevestigde de gesprekken vrijdag nadat die waren gemeld door de Los Angeles Times. Napster zou hopen weer zaken te kunnen doen met muziekuitgevers wanneer het de techniek van Microsoft gebruikt.De twee partijen zijn al enkele weken met elkaar in gesprek, zo meldde de krant op basis van bronnen bij Napster.

In eerste instantie zouden vertegenwoordigers van Napster Microsoft hebben gevraagd de uitwisseldienst over te nemen, maar het concern is niet ingegaan op dat aanbod.Daarna zouden de gesprekken zijn verschoven naar het gebruik van de beveiligingstechnologie van Microsoft door Napster. Microsoft ontwikkelt de Windows Audio-technologie, waarmee platenmaatschappijen muziek kunnen verspreiden die beschermd is tegen illegaal kopiëren.

De uitwisseldienst bracht vrijdag een verklaring uit waarin het bevestigde te praten met Microsoft. Maar volgens het bedrijf wordt ook met een aantal andere technologiebedrijven gesproken over 'hoe hun diensten in de nieuwe (betaalde) Napster-dienst ingevoegd kunnen worden'. De gesprekken duren volgens Napster voort.Over het vermeende aanbod van Napster aan Microsoft om de uitwisseldienst op te kopen, wilde een woordvoerder van de uitwisseldienst niet meer kwijt dat als 'dat al aan de orde is geweest, dat zeker niet nu is'. Microsoft wilde niet verder gaan dan te zeggen dat het concern met verschillende partijen praat over het gebruik van zijn technologie.

Sinds het in werking treden van de filters is het gebruik van Napster dramatisch gedaald, zo bleek deze week weer eens uit cijfers van internetonderzoeker Webnoize. In april werden 1,59 miljard bestanden via Napster opgehaald, tegen 2,49 miljard in maart. Het snel lanceren van een legale, betaalde dienst lijkt dan ook van het uiterste belang voor het voortbestaan van de dienst.