De nu in Noord-Londen wonende Gary McKinnon heeft in 2002 toegegeven te hebben ingebroken in 97 computersystemen van het Amerikaanse leger en de Nasa.

Guantanamo Bay

McKinnon - met de bijnaam Solo - zegt slechts op zoek te zijn geweest naar informatie over ufo's. Volgens de Amerikaanse overheid heeft de hacker echter voor zo'n 700.000 dollar schade toegebracht aan belangrijke computernetwerken.

Sinds zijn arrestatie vecht de Britse hacker tegen uitlevering aan de VS. Daar wacht de inmiddels 42-jarige McKinnon een maximumstraf van 60 jaar, mogelijkerwijs uit te zitten in het omstreden gevangeniscomplex Guantanamo Bay. In 2006 besloot een Londense rechter dat hij mocht worden uitgeleverd en een jaar later werd McKinnons beroep hiertegen door het High Court afgewezen.

Straatsburg

Gisteren verloor de hacker zijn beroep bij het House of Lords: de hoogste rechtsinstantie in het VK. Zijn laatste mogelijkheid is nu het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo laat zijn advocate Karen Todner weten. Dit zal vandaag worden ingediend in Straatsburg.

Ook zal de advocate vragen of de uitlevering kan worden uitgesteld totdat het Europese appel is afgehandeld. Indien dat verzoek wordt afgewezen, zal de beroepsprocedure voortduren tijdens zijn verblijf in de VS. De kans daarop is redelijk groot, aangezien het EHRM met grote achterstanden kampt en het wel twee jaar kan duren voordat de McKinnon-zaak aan de beurt is, aldus Todner.

'Bespottelijk'

Volgens de advocate zijn zowel McKinnon als zijn familie 'kapot' van de afwijzing van het beroep. Aan de BBC-radio liet de hacker weten spijt te hebben van zijn daden, maar de huidige rechtsvervolging erg overdreven te vinden. "Ik hoor een straf te krijgen en zou die graag uitzitten in Engeland. Maar het verschil tussen een jaar of twee in een Britse cel of 60 jaar in een Amerikaanse gevangenis is bespottelijk", aldus McKinnon.