De makers van de zwevende ruimterobots, beter bekend als SPHERES, zoeken al jaren naar manieren om meer zelfstandig te opereren. Uiteindelijk bleek Google met een oplossing te komen. Het bedrijf werkt al enige tijd onder de werktitel Project Tango aan nieuwe generatie mobiele apparaten die je omgeving in 3D visualiseren.

Autonoom klusjes doen

Met 3D-tracking kunnen de SPHERES-robots mogelijk een 3D-kaart maken van het ISS en zo voor het eerst in de geschiedenis autonoom rondzweven. De geheime samenwerking tussen Google en NASA werd afgelopen april bekend. Er wordt sinds de zomer van 2013 al gewerkt aan de lancering, die gepland staat voor aanstaande vrijdag, meldt Reuters.

NASA stuurde de ruimterobots in 2006 naar het ISS. Uiteindelijk is het de bedoeling dat zij steeds meer taken overnemen van astronauten. Daarbij wordt gehoopt op ook risicovolle klusjes buiten het ruimtestation. Google's Tango-telefoon moet gaan helpen bij het navigeren met hulp van bewegingssensoren, maar zorgt ook voor meer opties op het gebied van communicatie.

De voetbalvormige ruimterobots zijn rechtstreeks geïnspireerd door de film Star Wars, waarin Luke Skywalker spart met rondzwevende gevechtsdroids.