De satelliet is met behulp van een Pegasus-raket vanaf een vliegtuig boven de Stille Oceaan gelanceerd. IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph) komt in een baan rond de zon te hangen, op zo’n 650 kilometer boven de Noordpool. Vanaf daar, in het gebied onder de corona-atmosfeer rond de zon, doet de satelliet onderzoek naar zonnestormen.

Er is nog altijd weinig bekend welke gevolgen zonne-energie precies heeft. Materiaal van de zon kan schade berokkenen aan elektronische circuits, stroomverdeling netwerken en communicatiesystemen op aarde wanneer deze te dichtbij komt, maar in hoeverre is nog niet vastgesteld.

IRIS concentreert zich op onderdelen van de zon die tot nog toe moeilijk te bestuderen waren. De satelliet verzamelt data met behulp van hoge-resolutie foto’s. In de video legt Pete Worden van NASA’s Ames Research Center uit dat veel stroomuitval op aarde nu al gelinkt wordt aan zonneactiviteit. In dat onderzoekscentrum staat ook supercomputer Pleiades, die op plek 19 staat van de meest krachtige computers ter wereld.