Al staat de ontwikkeling van de fire shelter (een soort brandwerende slaapzak) van de toekomst nog in de kinderschoenen natuurlijk. Niet voor het eerst wordt NASA's ruimtevaarttechnologie gebruikt voor een product op Aarde. De zogeheten spinoffs zijn projecten die veel NASA-critici met anti-ruimtevaartgevoelens gerust stellen: op onze eigen planeet hebben we er meer aan.

Beruchte brandhaard

Zo ook het speciale hitteschild dat ruimtevoertuigen beschermt tegen opbranden in de atmosfeer. NASA-onderzoekers Mary Beth Wusk en Anthony Calomino werkten al enige jaren aan nieuwe thermische beveiliging toen zij in 2013 hoorden van de dood van 19 elite-brandweermannen bij de beruchte brandhaard in de heuvels van Yarnell in Arizona.

Samen met de Amerikaanse Staatsbosbeheer werkt NASA nu aan nieuwe brandbeschermers op basis van dezelfde ruimtevaarttechnologie, meldt Engagdet. Momenteel zeulen brandweermannen nog rond met een persoonlijke beschermer van bijna 2 kilo. NASA denkt dat het veel lichter, handzamer en dus veiliger kan. Het prototype hieronder wordt de komende tijd onderworpen aan de laatste extreme hittetests.

Al sinds 2000 is men op zoek naar een nieuw model dat de levens van brandweermannen moet redden onder extreme omstandigheden bij onder meer grote natuurbranden.