NASA en andere ruimtevaartorganisaties schrijven een nieuwe mondiale app contest uit. De focus ligt daarbij niet op ruimtevaart, maar op klimaatproblematiek op aarde. NASA wil een app ontwikkelen waarmee visualisatie en simulatie van overstromingsgevaar wordt weergegeven. De informatie van de toekomstige app komt allemaal uit open data die is vrijgegeven van de Amerikaanse overheid.

Noordwijk

De organisatie van deze 'Climate Data Initiative' stelt meer dan 200 databronnen beschikbaar, inclusief data sets, data services en tools. Dit moet techies, wetenschappers, entrepreneurs, docenten en studenten samenbrengen om klimaatproblematiek inzichtelijk te maken. De 'codeathon'-wedstrijd wordt op 12 en 13 april op 100 plaatsen tegelijkertijd gehouden, waaronder bij ESA in Noordwijk.

De nieuw ontwikkelde technologieën moeten bedrijven die zijn gelegen aan de kust helpen bij het inschatten van overstromingsgevaar, maar ook de kusterosie en het stijging van de zeespiegel inzichtelijk maken.

NASA wil meer

Naast een app voor overstromingen hoopt NASA op meer. De ruimtevaartorganisatie biedt in april ook challenges aan op andere gebieden, waaronder robotics, bemande ruimtevaart en astroïden. In totaal zijn de helft van de wedstrijden gericht op aardse problematiek.

Noordwijk | Space Apps Challenge