NASA test vanaf volgende maand een snellere dataverbinding die werkt met behulp van lasersignalen. Daarmee moet data zesmaal sneller naar aarde gezonden worden dan bij de huidige radiocommunicatie. Bij de nieuwe technologie wordt vanaf een grondstation op de aarde en vanaf een satelliet in de ruimte een laser op elkaar gericht die onderlinge communicatie mogelijk maakt.

De ruimtevaartorganisatie hoopt zo dat hoge resolutie foto’s en (3D-) video’s van grotere afstand kunnen worden binnengehaald. “Het communiceren met radiosignalen heeft ons de afgelopen 50 jaar goed gediend maar we hebben nu de technologie om met licht meer data te verzenden”, legt missiemanager Don Cornwell van NASA uit tegenover Webwerelds zustersite PC World.

Hogere datasnelheden

Cornwell zal met zijn team vanaf 6 september de nieuwe communicatietechnologie testen. Dat gebeurt bij de LADEE-missie (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) waarbij onder meer de maanatmosfeer drie maanden wordt onderzocht.

Met behulp van lasers moet dan een upstream datasnelheid van 20Mbps en een veel snellere downstream datasnelheid van 622 Mbps gehaald worden. Bovendien weegt de lasercommunicatie-apparatuur de helft minder en kost deze een kwart minder. Bij een geslaagde test is het de bedoeling dat het lasercommunicatiesysteem ook gebruikt wordt bij de nieuwe NASA-missie naar Mars, die gepland staat voor 2020.