Investeringsbank Morgan Stanley zou mogelijk een select groepje investeerders hebben geïnformeerd over tegenvallende omzetcijfers van Facebook over dit jaar. Dat gebeurde in de dagen voor de beursgang. Door het selectief informeren van een beperkt groepje maakte Morgan Stanley als leider van de banken die de beursgang van Facebook begeleidde, schuldig aan het achterhouden van informatie aan het grote publiek.

De Financial Industrie Regulatory Authority (FINRA) gaat nu onderzoek doen naar de gedragingen van Morgan Stanley, schrijft Associated Press Ook beurswaakhond SEC is gealarmeerd. Morgan Stanley is ook al gedagvaard, door de beurswaakhond van de staat Massachusetts, vanwege diezelfde kwestie van achterhouden van informatie. Morgan Stanley zegt “dezelfde procedures te hebben gevolgd" die het bij alle IPO's doet en dat het heeft voldaan aan regelgeving.

Nasdaq betoont spijt

De Nasdaq heeft ondertussen meer dan spijt betuigd over de rommelige introductie van het aandeel Facebook vrijdag en zelfs toegegeven dat het eigenlijk beter de hele IPO had kunnen uitstellen vanwege de problemen met het softwareplatform. De beursgang kreeg door die problemen een vertraging van een half uur en ook daarna zouden er nog handelaren gedupeerd zijn door storingen in de software.

De Wall Street Journal meldt dat de topmanagers van Nasdaq zeggen dat er gewacht had moeten worden totdat het zeker was dat alle technische problemen waren opgelost. Volgens de WSJ heeft Nasdaq de problemen onderschat. “We dachten dat we het opgelost hadden", zei topmanager Eric Noll van Nasdaq tegen beurshandelaren, schrijft de WSJ.

Nasdaq rekent op 13 miljoen dollar aan claims

De eerder genoemde marktbewaker FINRA, dat door de financiële markten zelf is opgezet, fungeert voor Nasdaq al als tussenpersoon voor eventuele schadeclaims van gedupeerde investeerders. Nasdaq zei gisteren al rekening te houden met claims die kunnen oplopen tot een totaal van 13 miljoen dollar.

Beurswaakhond SEC onderzoekt zowel de problemen op de Nasdaq vrijdagochtend lokale tijd als de gedragingen van Morgan Stanley. Volgens SEC-voorvrouw Mary Shapiro is er “terecht veel vertrouwen" in de financiele markten en de gedragingen daarin, maar zijn er “zaken die we moeten bekijken in relatie met Facebook". Het aandeel Facebook is sinds de introductie vrijdag al met 18 procent gedaald in prijs. Het aandeel sloot gisteravond op 31 dollar. De officiële introductieprijs was vrijdag 38 dollar.