Met de Nationale Databank Wegverkeersgegevens wil minister Camille Eurlings van Verkeer en Waterstaat betere verkeersinformatie verstrekken. Met het nieuwe systeem zouden de files met tien procent teruggedrongen kunnen worden. Op 6 juli werd het systeem in gebruik genomen. Twee weken later wordt er nu geconstateerd dat het systeem niet werkt en dat de informatievoorziening wordt uitgesteld tot september.

In een bericht op de website laat NDW weten 'dat de informatieverstrekking niet voldoende stabiel is'. En de tijd tot september wordt gebruikt om 'de nieuwe systemen te fine tunen en te testen'. Tot die tijd wordt er gebruik gemaakt van het oude filesysteem van Rijkswaterstaat.

Schade

Afnemers zijn teleurgesteld. ANWB noemt het 'triest' en de Verkeersinformatiedienst (VID) zegt in NRC Handelsblad 50.000 euro schade op te lopen. De dienst had erop gerekend de helft van de informatiegaring bij de Maastunnels in Rotterdam bij de NDW vandaan te halen, nu moeten er eigen camera's geplaatst worden. Volgens NDW-directeur Marja van Strien in het dagblad is er geen sprake van schade omdat het om een testfase gaat en er nog geen contracten zijn ondertekend.

Wat er fout gaat met de informatievoorziening kan de NDW niet zeggen. De dienst meldt dat de woordvoerder op vakantie is en dat ook de directie tot eind van de week niet bereikbaar is wegens een 'werkbezoek'. "Bij de overheid zijn woordvoerders heilig en mensen die dat niet zijn mogen geen vragen beantwoorden", aldus de medewerker die zegt het wel heel spijtig te vinden. "Zo werkt het bij de overheid."