Een Amerikaanse, Melanie Tucker, heeft bij de districtsrechtbank in Noord-Calforni├ź een rechtszaak tegen Apple aangespannen. Ze hoopt er een class action-rechtszaak van te maken als andere gebruikers zich aansluiten.

Tucker stelt in haar aanklacht dat Apple de antitrustwetten overtreedt door muziek in de Itunes Music Store zo te beschermen dat het alleen op de Ipod werkt en verder op geen enkele andere mp3-speler.

Volgens Tucker is het bovendien voor klanten onduidelijk dat de muziek van Itunes en de Ipod niet samenwerken met muziek en muziekspelers van andere bedrijven.

De aanklacht van Tucker, die al in juli werd ingediend, kwam eind vorige week pas aan het licht toen Apple een document bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC indiende. Apple heeft in november geprobeerd de zaak te schikken. Voorgesteld werd om iedereen die sinds april 2003 een Ipod of muziek bij Apple heeft gekocht, een vergoeding te geven. De rechter wees het schikkingsvoorstel in december af.

De rechtszaak in de Verenigde Staten is overigens niet de eerste antitrustzaak tegen Apple. In 2005 startte een consumentenorganisatie in Frankrijk al een procedure tegen het bedrijf. Deze zaak loopt nog steeds. Ook in enkele Scandinavische landen zou een zaak tegen Apple worden voorbereid.