Dat blijkt althans uit cijfers van de IFPI, de organisatie die wereldwijd de belangen van de muziekindustrie behartigt. In het eerste halfjaar van 2005 werd er in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk – de vier grootste markten – meer online muziek verkocht dan in heel 2004.

In deze vier landen werden in de eerste zes maanden van dit jaar 180 miljoen losse muziek-tracks verkocht. In 2004 bleef de teller steken op 157 miljoen.

Met name in Europa is de verkoop van muziek dit jaar snel gestegen. In het Verenigd Koninkrijk vertienvoudigde het aantal downloads in vergelijking met een jaar geleden. Dit is waarschijnlijk voor een belangrijk deel te danken aan de opening van de iTunes Music Store van Apple in Europa.

Het aantal beschikbare muziekbestanden op p2p-netwerken en websites is volgens de IFPI gestegen van 870 miljoen in januari naar 900 miljoen. Volgens de IFPI is de geringe groei het gevolg van de juridische procedures die er in verschillende landen lopen tegen mensen die illegaal muziek aanbieden via internet.

"We zien nu dat mensen illegale uitwisseldiensten links laten liggen en gebruikmaken van legale manieren om online van muziek te genieten", stelt IFPI-voorzitter John Kennedy tevreden vast.