De gemeente Roermond kampt met problemen doordat het wegennet is ontregeld door de aanleg van nieuwe snelwegen. Daardoor gebeurt het de laatste tijd geregeld dat vooral buitenlandse vrachtwagenchauffeurs hopeloos verdwalen in de binnenstad van Roermond, zo meldt het dagblad Trouw.

Dit is slecht voor het wegennet van de stad en ook ouders klagen bij de gemeente over de veiligheid van hun kinderen. De gemeente beweert dat de chauffeurs blindelings op hun navigatiesysteem vertrouwen en niet meer op de omleidingsborden letten.

"Een Tsjechische vrachtwagenchauffeur, die op zoek naar de snelste weg over het fietspad ging, hebben ze met een hijskraan uit de drassige grond moeten takelen", aldus gemeentewoordvoerder Mario Ogrinc tegenover Trouw.

Om verdere toestanden te voorkomen, probeert de gemeente de navigatiesystemen nu uit de stad te weren. De gemeente heeft daartoe zelf een bord ontworpen met daarop een groot rood kruis door een navigatiesysteem.

Alternatieven

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten liet in september vorig jaar in het VNG Magazine weten dat er veel klachten zijn over vrachtwagens die zich geheel laten leiden door hun navigatiesystemen en door dorpen rijden. Sinds november 2006 zit Rijkswaterstaat met diverse aanbieders van navigatiesystemen rond de tafel om afspraken te maken over de routes die navigatiesystemen aanbieden.

Woordvoerder Mark van der Vusse van Rijkswaterstaat laat tegenover Webwereld weten dat er vorderingen zitten in de gesprekken, maar dat ze nog steeds lopen. "Vooralsnog zijn hier nog geen concrete resultaten uit voortgekomen, omdat er meerdere knelpunten zijn."

Volgens Van der Vusse zijn niet alleen de aanbieders van navigatiesystemen, maar ook gemeenten en provincies betrokken bij de problemen. "Als je wilt dat een vrachtwagen niet meer door een dorpskern rijdt, moet er wel een oplossing, dus een alternatieve weg voorhanden zijn. Daar moet over gesproken worden en dat heeft tijd nodig", aldus Van der Vusse.