De kracht van sociale media toont zich ook op het slagveld. De near realtime informatie van mensen, te groeperen naar onderwerp of locatie, blijkt van doorslaggevend belang voor NAVO-strategisten bij het bepalen van doelwit en tijdstip van luchtaanvallen in het verscheurde Libië.

In concreto gaat NAVO af op tweets of status updates van rebellen over waar gevechten of troepenbewegingen plaatsvinden. "We verzamelen informatie van elke bron", vertelt Britse commandant Mike Bracken aan AFP. "We krijgen informatie uit open bronnen op het internet, we krijgen Twitter."

In combinatie

Anonieme NAVO officials bevestigen dat vooral Twitter een waardevolle bron is. De opstandelingen tweeten volop in steden maar gevochten wordt, zoals Misrata of Ajdabiya. Uiteraard vergelijkt NAVO tweets met andere informatiebronnen voordat er daadwerkelijk een bombardement wordt uitgevoerd.

Maar de expliciete bevestiging van Twitter als bron van near real time, gelokaliseerde informatie bij strategische oorlogvoering is opmerkelijk.