In het verleden heeft de NAVO veel it-onderdelen zelf ontwikkeld en aan elkaar geknoopt. Met een flinke zak geld hoopt de organisatie nu op it-gebied de 21e eeuw in te kunnen stappen, zo meldt Infoworld.

Het megaproject, dat acht jaar gaat duren, omvat onder meer het vernieuwen van de basisinfrastructuur bij alle vestigingen van de NAVO. Als gevolg hiervan moeten ook de honderden applicaties die nu worden gebruikt worden aangepast of zelfs herschreven.

Het Amersfoortse managementadviesbureau M&I Partners is als winnaar uit de aanbestedingsronde gekomen en zal het project het eerste jaar begeleiden.

Het bedrijf heeft hierbij de hulp ingeroepen van softwaremaker Borland, dat gespecialiseerd is in cmmi (capability maturity model integration), een manier om gestructureerd applicaties te ontwikkelen en de integratie hiervan te optimaliseren.

M&I en Borland zullen samen de bestaande infrastructuur van de NAVO onder de loep nemen en een plan van aanpak presenteren om de diverse processen voor het ontwikkelen en aankopen van software, de integratie van die software en de beveiliging te optimaliseren.

Het project is het gevolg van een ambitieus intern project van de NATO Consultation, Command and Control Agency (NC3A), de overkoepelende it-afdeling van de NAVO. De NC3A heeft voor al zijn informatiesystemen een nieuwe architectuur ontwikkeld en wil nu dat de bestaande systemen hier naartoe worden gemigreerd.

Als voorbereiding hierop worden de ongeveer 10.000 werkplekken binnen de NAVO momenteel uitgerust met de nieuwste versie van Windows en worden de serverparken gemoderniseerd. Hier is ongeveer 2,7 miljoen euro mee gemoeid.