NAVO-generaal James Shea mag bij Computer Weekley uitgebreid zijn beklag doen over wet- en regelgeving als obstakel voor het gebruik van nieuwe technologische wapens, niet alleen in vredige Europese landen maar zelfs in oorlogszones als Afghanistan. Technologie loopt vaak veel harder dan de wetgever en dat levert naast veel frustratie ook miljarden euro's schade op.

Als voorbeeld noemt Shea de investering die de Duitse Luftwaffe heeft gedaan in de Eurohawk, een specifiek voor Europese landen gemaakte drone van Amerikaanse makelij. De Luftwaffe gaf er 562 miljoen euro aan uit maar moest uiteindelijk anderhalf jaar geleden de stekker eruit trekken. Het bleek dat het voldoen aan alle veiligheidseisen voor het vliegen in het Europese luchtruim meer zou kosten dan het hele project tot dan toe, zegt Shea.

Helicopter 4 miljard euro duurder

Problematisch is dat elk Europees land ook nog eens zijn eigen wetten erop na houdt, wat voor grensoverschrijdende technologie en dus voor de NAVO een probleem is. Volgens Shea heeft het voldoen aan alle wetten van de afzonderlijke Europese staten een extra 4 miljard euro gekost bij de uitrol van de militaire helicopter NH90.

Juist nu wordt technologie steeds belangrijker voor de NAVO, omdat kennis belangrijker wordt geacht dan vuurkracht, en steeds vaker wordt gestreden tegen kleine haast onzichtbare groepjes tegenstanders dan tegen legers. "Het gaat erom dat je meer weet van de tegenstander dan dat zij van jou weten", zegt Shea. Maar het vergt meer data om individuen te identificeren binnen netwerken dan een tank op de grond. En dat heeft weer "extreem krachtige" computersystemen nodig, zegt Shea.