Het systeem is een aanvulling op de bestaande open-source forumsoftware PhpBB en wordt toegepast op het forum van de websites Stand.nl en Radar, zo hebben de omroepen bekendgemaakt.

Met deze voor de omroepen nieuwe techniek is het mogelijk om bijvoorbeeld racistische of seksistische berichten zo snel mogelijk, zonder tussenkomst van een redactie, te verwijderen. De software onderzoekt berichten op van tevoren vastgestelde risicofactoren, zoals scheldwoorden. Bezoekers kunnen daarbij aangeven of zij berichten kwalijk vinden en deze worden dan van het forum verwijderd.

Op de forums van de genoemde sites worden dagelijks honderden berichten geplaatst, waardoor het voor de redactie 'moeilijker' wordt om alle berichten te lezen en te beoordelen, aldus de initiatiefnemers.

PhpBB wordt wereldwijd op zes miljoen forums gebruikt. Het nieuwe moderatiesysteem wordt voorlopig alleen gebruikt door de TROS en NCRV. Afhankelijk van de ervaringen zal later dit jaar het systeem vrij worden gegeven, zodat andere forumbeheerders hier gebruik van kunnen maken. Beide omroepen hebben bij de ontwikkeling van het systeem samengewerkt met de enige Nederlandse developer uit het ontwikkelteam van PhpBB.