Het ND heeft via auteursrechtenjager Cozzmoss een claim neergelegd bij het blog voor gelovige lesbiennes. Die heeft in 2009 een twaalftal artikelen van het Nederlands Dagblad overgenomen, zij het voor korte tijd. Daarvoor ligt nu een claim van naar schatting 9000 euro.

Holyfemales heeft namelijk eerder dit jaar een gecombineerde claim gekregen van het ND en Trouw. Voor laatstgenoemde had Cozzmoss vorig jaar al een claim van bijna 2800 euro neergelegd. Die eis is toen gesteld aan de provider van het blog, die echter niet de aansprakelijke partij is. Direct daarop is de gewraakte content offline gehaald.

Wel particulieren aanpakken

De twee particulieren die het blog beheren zouden de aansprakelijke partij zijn. Aan hen is dan ook de tweede, gecombineerde claim gericht. Webmaster Marieke (die niet met haar volledige naam wil worden genoemd) heeft Webwereld al verteld dat het Nederlands Dagblad eerder heeft gesteld particulieren niet aan te willen pakken.

Adjunct-hoofdredacteur Koert van Bekkum van het ND reageert tegenover Webwereld dat daar geen sprake van is. "Wij hebben nooit een algemene uitspraak gedaan dat we geen particulieren zouden aanpakken." Wel wordt er voor elk geval een afweging gemaakt, door het ND, vertelt hij.

Over op paywall

Wat de gronden voor zo'n afweging dan zijn en waarom er voor de lesbische community Holyfemales geen uitzondering is gemaakt, kan hij niet zeggen. Daar gaat een collega over, die wegens ziekte nu niet aanspreekbaar is.

Later overleg per e-mail door de adjunct-hoofdredacteur levert de reactie op dat het ND de claim handhaaft. "We zijn benieuwd naar het verweer van Holyfemales bij de advocaat." Het ND gaat overigens per januari over op een betaalmodel; een zogeten paywall.

Welles-nietes

Het blog voor gelovige lesbiennes heeft ook al gesteld de claim via de eigen advocaat af te wijzen. De motivering daarvoor stoelt grotendeels op de stelling dat het ND geen mandaat aan Cozzmoss heeft gegeven om particulieren aan te pakken, wat het ND nu echter ontkent.

Cozzmoss reageert nog op aanvullende vragen van Webwereld hierover met de medeling dat het geen inhoudelijke uitspraken kan doen. De woordvoerster legt wel uit dat een besluit over wel of niet claimen aan de opdrachtgever is. Dat zijn dus Trouw en het ND in deze zaak.

Update:

Cozzmoss heeft in de sommatie aan Holyfemales al aangegeven dat er extra kosten komen kijken indien de zaak tot een procedure komt. De auteursrechtenjager voert dan namelijk kosten op die het maakt voor rechtsbijstand, wat volgens de sommatie bij een eenvoudige bodemprocedure kan neerkomen op 8000 euro. Dat bedrag komt dan bovenop de geëiste schadevergoeding van 11.701,62 euro voor de gekopieerde Trouw- en ND-artikelen.

Update2:

Holyfemales laat Webwereld nu weten dat het "nooit heeft gezegd te willen aansturen op een rechtszaak". De twee particuliere bloggers hebben wel verklaard de claim van Cozzmoss af te wijzen, maar stellen nu dat ze er "in goed overleg" wilden uitkomen.