Bijna alle omringende landen in Europa doen het beter dan Nederland, behalve België. Frankrijk staat op de eerste plek, Nederland op de dertiende plaats. Volgens de index wordt in Frankrijk het meest gebruikgemaakt van open source en open standaarden. De score is samengesteld door middel van een aantal factoren, zoals het overheidsbeleid, het aantal producten van open source en het percentage gebruikers van open source zoals Linux en Google Summer of Code. De index is samengeteld door de universiteit van Georgia in opdracht van Red Hat.

"Red Hat hoopt dat de Open Source Index een bron is om de wereldwijde groei van open source aan je jagen" zegt Red Hat-topman Tom Rabon. "Er zijn vele gebieden waar grote mogelijkheden zijn om open source verder te verspreiden."

Vergelijkbare data

Andere landen die hoog staan op de lijst zijn Spanje, Duitsland, Finland en het Verenigd Koninkrijk. Het zijn vooral Europese landen die bovenaan de index staan. Veel (ontwikkelings)landen zijn niet opgenomen in de index omdat er volgens de onderzoekers te weinig vergelijkbare data beschikbaar is in die landen.

De onderzoekers keken op diverse vlakken naar de mate van open source adoptie. Op het vlak 'overheid' scoort Frankrijk het hoogst, in de categorie 'bedrijfsleven' staat Finland bovenaan en Estland leidt als het gaat om 'gemeenschap'. Nederland staat op deze terreinen respectievelijk 19de (overheid), 7de (bedrijfsleven) en 17de (gemeenschap).

Goede omgeving voor open source

Red Hat presenteert daarnaast een andere index, die een score geeft aan de mate waarin er een goede omgeving is voor open source. Op die index staat Nederland op de negende plaats. Bovenaan staat Zweden, gevolg door de Verenigde Staten en Noorwegen. "Zelfs een land dat niet hoog staat op de lijst van open source penetratie, kan een geschikte omgeving hebben voor open source software. Dat kan een een hoog aantal internetgebruikers zijn, of de aanwezigheid van van it-patenten", lichten de onderzoekers toe.

De scores op de index worden niet per land toegelicht. De onderzoekers zeggen (pdf) dat de index een "work in progress" en geven toe dat er door ontbrekende cijfers "moeilijke keuzes en compromissen gemaakt zijn om een index te maken".