De meest gebruikte browser ter wereld blijft Internet Explorer (IE). Ongeveer 60 procent van de wereldbevolking gebruikt IE versie 6, 7 of 8. Het gebruik van IE7 is ten opzichte van vorig jaar juli van 40 procent gedaald naar 28 procent.

Dat wordt echter gecompenseerd door de opkomst van IE8. Die nieuwste versie wordt gebruikt door 11 procent van de online wereld, blijkt uit cijfers van StatCounter. Het totale gebruik van IE daalde in een jaar met acht procent.

IE7 meestgebruikt

Een vergelijkbare trend is zichtbaar in Nederland. Nederlanders lijken grote liefhebbers te zijn van IE: maar liefst 71 procent gebruikt de browser van Microsoft. Ruim de helft daarvan, 38 procent van de Nederlanders, gebruikt IE7.

IE8 vertoont een groeispurt vanaf april en wordt inmiddels gebruikt door 24 procent van Nederland. IE6 is nog goed voor 9 procent van de markt. Daarmee daalt het marktaandeel van Internet Explorer in Nederland wel. Vorig jaar juli had Microsoft nog 78 procent van de Nederlandse browsermarkt in handen.

Firefox 3.0

Opvallend is verder dat Firefox 3.0 wereldwijd een enorme groei doormaakt terwijl Nederlanders minder interesse tonen voor de open source-browser. Wereldwijd steeg het gebruik van Firefox in een jaar van 9 naar 26 procent. De browser van Mozilla staat daarmee bijna op gelijke voet met IE7. Vorig jaar was het verschil tussen die twee browser nog 30 procent.

In Nederland groeit Firefox 3.0 ook wel, maar blijft die toename beperkt in verhouding tot het gebruik van IE. Firefox 3.0 steeg van 8 naar 18 procent. De open source-browser ligt daarmee op de derde plaats van meest gebruikte browsers in Nederland.

Op de vierde plek staat IE6, andere bekende browsers worden nauwelijks gebruikt. Safari 3.1 en 3.2 hebben samen een marktaandeel van 1 procent. Vorig jaar werd Safari nog door bijna 2,5 procent van de Nederlanders gebruikt. Chrome 1.0 heeft een marktaandeel van 0,03 procent. Cijfers van Chrome 2.0 zijn niet opgenomen in de grafiek van StatCounter.

Overige browsers

Opera staat in Nederland niet op de kaart terwijl de Noorse browser wereldwijd wel meedoet, zij het in de marge. Het wereldwijde gebruik steeg van nul naar bijna twee procent in een jaar.

Chrome (0,07 procent) en Safari (0,91 procent) kruipen ook op vanaf de nullijn. Verder is het opvallend dat het gebruik van 'overige browsers' flink stijgt. In Nederland van 2 procent naar bijna 10 procent in een jaar. Wereldwijd van 6 naar 10 procent over diezelfde periode.