De nieuwe generieke topleveldomeinen (gTLD's) zijn vandaag bekendgemaakt (pdf) door internetbeheerder ICANN. Nederlandse bedrijven als KPN, Philips, KPMG en Wolters Kluwer hebben aanvragen ingediend.

Ook Nederlandse overheden en overheidsorganisaties hebben een eigen topleveldomein aangevraagd. Zo heeft de politie een verzoek ingediend voor de extensie .politie, de gemeente Amsterdam voor .amsterdam en het ministerie van Binnenlandse Zaken voor .overheidnl. Daarmee zijn dan eigen internetdomeinen op te zetten zoals bijvoorbeeld www.aangifteloket.politie of hi.kpn.

Grote namen en algemene termen

Er zitten veel algemene termen in de eerste batch van nieuw aangevraagde TLD's, zoals de domeinextensie .community waar verschillende partijen om vechten. Nu gaat bij de ICANN een proces van start waarin wordt bekeken of, en zo ja aan wie, de domeinnaam wordt toegewezen.

Grote bedrijven als Google, Yahoo en Microsoft hebben hun eigen bedrijfsnaam geregistreerd, maar ook merknamen van hun producten. Beveiligingsbedrijf Symantec heeft een aanvraag ingediend voor .antivirus. Voor de term .cloud zijn meerdere gegadigden, waaronder Symantec en Amazon. Amazon heeft in totaal 76 aanvragen ingediend, Microsoft slechts 10 stuks en Google zelfs 101.

Vechten om domeinen

“Nu deze namen bekend zijn, begint de evaluatie", zegt vice-president Kurt Pritz van de ICANN. “Vanaf vandaag kunnen mensen de komende zeven maanden bezwaar maken tegen een aanvraag. Ook gaan we stabiliteitsissues onderzoeken bij namen die overeenkomen of erg op elkaar lijken."

De ICANN hoopt dat als meerdere partijen om een naam vechten ze er zelf uitkomen. Zo niet, dan volgt er een prioriteitsonderzoek van de internetbeheerder. "In de meeste gevallen wanneer een domeinnaam in dispuut staat, zullen we overgaan op de derde stap en dat is een veiling", aldus Pritz.

De organisatie verwacht rond het einde van het jaar resultaten te hebben. Het kan dan bekendmaken welke gTLD's worden goedgekeurd. De komende zestig dagen staat de lijst op ICANN.org en kunnen mensen de aanvragen van commentaar voorzien.