Hollands industrieglorie ASML, Philips, Shell en Unilever behoren niet langer tot de top innovatieve bedrijven wereldwijd. Dat blijkt uit de 2012 'Top 100 Global innovators' van Thompson Reuters. Die meet innovatie af aan nieuwe patentregistraties. Het gaat daarbij niet alleen om het aantal patentaanvragen, maar ook in verhouding met het aantal goedgekeurde patenten, in hoeveel landen de patenten zijn geregistreerd en hoe vaak ze worden geciteerd in andere octrooiregistraties.

Nederland en Duitsland zakken

In 2011 prijkten de vier Nederlandse bedrijven nog in de top 100, maar dit jaar zijn ze links en rechts voorbijgestreefd door vooral Amerikaanse en Aziatische bedrijven. Ook Duitsland is teruggevallen en heeft nog maar één bedrijf in de top 100, Siemens. Frankrijk is patentkampioen van Europa.

Opvallend is ook dat Google de top 100 is binnengekomen. Dat is opvallend, want het rapport gaat feitelijk over 2011, nog vóór de overname van Motorola. Daarnaast blijkt dat de halfgeleidersector in een ware patentrace is verwikkeld.