Volgens een in opdracht van Cisco uitgevoerd onderzoek door IDC gaat het in ons land goed met het zakendoen via internet. Na Zweden en Duitsland kent de Nederlandse groep van kleine en middelgrote ondernemingen het hoogste aantal zogeheten 'Fasttrackers', bedrijven die intensief gebruikmaken van internettechnologie.

IDC onderzocht in totaal 2500 ondernemingen met 20 tot 250 werknemers in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland en Zweden. In Nederland behoort 15 procent van deze ondernemingen tot de Fasttracker-categorie, die op het punt staan op succesvolle wijze via het web zaken te doen. IDC heeft het over de 'Amazons en Yahoos van morgen'.

Deze ondernemingen moeten ervoor zorgen dat de concurrentiepositie van Europa ten opzichte van de VS in de internetmarkt zal verbeteren. Nederland profiteert volgens Cisco van de beheersing van de Engelse taal, het hoge aantal thuiscomputers en een goede infrastructuur. Door intensief gebruik te maken van internettechnologie kunnen de Fasttrackers efficiënter opereren en uiteindelijk lagere prijzen hanteren dan de traditionele concurrentie, aldus IDC.

Als succesvolle kleine Nederlandse internetondernemingen worden de online wijnkelder Le Chateau, bloembollenverkoper Dutch Gardens en entertainment-webwinkel Davista genoemd.

Enkele andere conclusies uit het rapport: zestig procent van de onderzochte bedrijven beschikt over internettoegang. Verder zijn kleine en middelgrote ondernemingen trager dan grote organisaties bij

het inrichten van een eigen websites. Financiële instellingen en zakelijke dienstverleners lopen hierbij

voorop.Eerdere relevante berichten: ICT-achterstand Europa op VS en Japan groeit (13 maart 2000) Europese e-commerce toe aan explosie (07 februari 2000)