Mobiele netwerken ontwikkelen zich steeds meer tot het centrale zenuwstelsel van de maatschappij. Grote storingen treffen miljoenen mensen en kunnen grote economische gevolgen hebben.

Door deze afhankelijkheid is het cruciaal dat de overheid en de telecomsector met een gedegen backup-plan komen, om de impact van grote storingen te minimaliseren. Dat adviseert de Europese netwerksecurity organisatie ENISA, die een inventarisatie (pdf) heeft gemaakt van de verschillende aspecten en lopende projecten. Veel landen hebben nog niets op dit gebied.

Nederland lichtend voorbeeld

Nederland is een van de koplopers, constateert ENISA. Na jarenlang steggelen en druk van de overheid kwamen KPN, Vodafone en T-Mobile eerder dit jaar met een systeem voor regionale roaming in geval van grote, langdurige storingen bij een van de operators.

Klanten daarvan kunnen dan handmatig overschakelen naar het mobiele netwerk van de concurrent, nadat dit in de backend is aangezet. Het systeem is zeker niet perfect, waarschuwt ENISA en werkt bijvoorbeeld niet voor machine-to-machine (M2M) infrastructuur vanwege de gemaakte keuze voor handmatige activering op het back-up netwerk.

Dominoeffect

Ook in de VS is het goed geregeld, daar worden abonnees zelfs automatisch overgezet naar een ander netwerk als het netwerk van hun eigen operator langdurig platligt. Dit systeem dekt het hele land, wat wel als risico met zich mee brengt dat de plotselinge vloed aan nieuwe gebruikers het nog functionerende netwerk kan overbelasten.

In totaal heeft ENISA 9 aanbevelingen om de kwetsbaarheid van mobiele netwerken in kaart te brengen en redundantie in te bouwen.